השתלמות לאנשי חינוך בשבתון

שפת האכילה

"שפת האכילה" – שפה המשנה חוויית חיים

קידום בריאות רב תחומי בבית הספר / אורח חיים בריא והתנהגויות אכילה
בראייה רב תחומית

השתלמות תיאורטית חווייתית ומעשית לאנשי מקצועות החינוך  
מנהלים ומנהלות בתי ספר, יועצים ויועצות חינוכיות, מחנכים ומחנכות, גננים וגננות

מנהלת אקדמית: איילת קלטר MSc.RD

 

שפת האכילה

השפה בה אנו משתמשים בדיאלוג שלנו עם עצמנו ועם התלמידים שלנו, בעלת השפעה עצומה על מערכות היחסים שלנו עם עצמנו, עם התלמידים שלנו, ושלהם עם עצמם.  השתלמות זו, עוסקת בהתמודדות עם התנהגויות אכילה, תפיסת הגוף והדימוי עצמי, באמצעות שינוי השפה. ההשתלמות תעניק לכם ידע מהבשורה המחקרית העדכנית בעולם, חוויה אישית וכלים יישומים להעברת הנושאים לחיים ולכיתה. אם נצליח בכך, הילדים שלנו יכירו בערכם ויהיו בריאים ומאושרים יותר.

מועד פתיחה: 29/10/18

120 שעות – 30 מפגשים אחה"צ
הלימודים יתקיימו בימי ב' בין השעות 16:30 - 19:45
בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, רחובות, המדור ללימודי חוץ.
 
עלות ההשתלמות: 5,480 ₪.      
ניתן לשלם בכרטיס אשראי או בהמחאות (עד 8 תשלומים).
דמי הרשמה בסך 300 ₪ לא יוחזרו וינוכו משכר הלימוד.
 
למידע נוסף והרשמה: 
לירון דיין בן-מנחם
טל: 08-9489991
 
הרציונל
"אם רק הייתי יורדת 2 ק"ג..." השפה המנהלת את כולנו היא שפה ביקורתית ומאשימה. שפה האומרת לנו כיצד היינו צריכים להשתנות, כמה ומה עלינו לאכול, ובעיקר מסבירה לנו כמה אנחנו "אף פעם לא מספיק טובים"...השפה הזו ראשיתה באכילה והמשכה בכל מערכות היחסים שלנו, התוך-אישית והבין-אישית.
נתונים מצביעים על כך שילדים כבר בגיל 4 מסוכסכים עם גופם. בכיתות שלכם יש ילדים הגדלים מתוך דימוי גוף והערכה עצמית נמוכים. ילדים הגדלים באופן זה יהיו מועדים יותר לניצול (abuse), לפיתוח הפרעות אכילה, להתמכרויות  ולהשמנה. הם יתקשו למקסם את היכולות הלימודיות שלהם, יתקשו לגדול בריאים לתוך גופם ויתקשו להתמודד עם אתגרי החיים.
 
מטרות התוכנית
  • הקניית שפה חדשה שתשפיע רבות על איכות מערכת היחסים שלכם עם עצמכם, עם התלמידים שלכם, עם הילדים שלכם (ובכלל).
  • הקניית ידע תאורטי חדש וכלים שיאפשרו לילדים לגדול באופן מיטיב יותר ובריא יותר בגופם ובנפשם.
  • הענקת כלים חדשים לאנשי מקצועות החינוך, להתמודדות עם סוגיות העוסקות במשקל הגוף, בדימוי העצמי וזהות עצמית, ובהתנהגויות האכילה, הפוגשות אותם בחייהם האישיים ומול הילדים ו/או התלמידים שלהם. זאת לצורך הובלת שינוי בכיתות, בבתי הספר, בגנים ובמערכת החינוכית ככלל.
 
נושאים מרכזיים
  • השפה – השפה בה אנחנו מדברים אל עצמנו, על עצמנו ואל האחר, והדרך בה היא מנהלת את ההתנהגות שלנו וגורמת לנו לסבל.
  • שפת האכילה – האופן בו שפת האכילה הקיימת (שפת הדיאטה) מנהלת את האכילה שלנו ושל הילדים, משבשת את הקודים הטבעיים שלהם לרעב ושובע ופוגעת באפשרות שלהם לגדול להיות בוגרים בריאים ומאושרים.
  • הכרת המציאות הקיימת - כישלון הדיאטה, מודל היופי, המודל הסלוטוגני.
  • השונות הטבעית הלגיטימית – התפלגות האוכלוסייה, עקומות גדילה, הצורך להיות כמו כולם והצורך למצוא את האינדיבידואל.
  • סטיגמה, סטראוטיפים ואפליה – איך מתפתחת סטיגמה ואיך היא משפיעה עלינו. מהי אפליה על רקע משקל ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה?
  • השמנת ילדים – הרחבת ההסתכלות על סוגיית ההשמנה בילדים.
  • ה"עצמי שלי" כמבוגר ושלי כילד - על דימוי גוף, דימוי עצמי, הערכת גוף והערכה עצמית. הקשר בין תפיסת ה"עצמי שלי" כמבוגר, כהורה וכמורה, לבין תפיסת הילד את עצמו.
  • התקשורת - פיתוח ראייה ביקורתית על המסרים החברתיים, המאפשרת התבוננות בהם ובחירה חופשית.
  • שפת האכילה בין הורים לילדים ובין מורים לתלמידים - משליטה לבחירה שפה המתחילה באכילה וגולשת לכל מערכות היחסים בתוך-אישי ובבין-אישי.
  • "להיות ילד עם עודף משקל בבית הספר" – מה תפקידנו כאנשי חינוך?
  • שפת האכילה הקשובה – הקניית כלים בסיסיים לפיתוח "קשיבות" לגוף.
  • איך להפוך את בית הספר/גן ל"מקום בטוח" – עבור כל הילדים, בכל הגדלים.
  • כמה קשה ללמוד שפה חדשה  - מה לעשות כשכל העולם מדבר בשפת הדיאטה ושוקל אושר ובריאות בקילוגרמים וקלוריות. איך לומדים שפה חדשה ואיך מלמדים אותה?
*הזכות לשינויים בתכנית ובהרכב המרצים, שמורה (טל"ח). מימון חלקי על ידי קרנות ההשתלמות לעובדי ההוראה בשבתון, בכפוף להנחיות משרד החינוך ואישורו. פתיחת התכנית מותנית במינימום נרשמים. 
 
קהל יעד
אנשי מקצועות החינוך – מנהלות ומנהלי בתי ספר, מורות ומורים, יועצות ויועצים חינוכיים, גננות וגננים.
דרכי ההוראה
תכנית הלימודים בעיקרה עיונית, תיאורטית וחווייתית. היא כוללת הרצאות, שימוש בסרטים וסיפורים, והתנסות עצמית.
 
ניהול התכנית וריכוז מקצועי
איילת קלטר - MSc.RD  מנהלת מרכז "שפת האכילה" לטיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף. מייסדת "אדם ומלואו" הארגון הישראלי למניעת אפליה על רקע משקל (חל"צ) ומנהלת התכנית האקדמית לטיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף (הפקולטה לחקלאות האוניברסיטה העברית, המדור ללימודי חוץ).
פרסמה עד כה שלושה ספרים הראשון, יצא לאור, בהוצאת ידיעות אחרונות בשנת 2005 "כמה שוקל האושר – על אוכל גוף ונפש". השני יצא לאור בשנת 2011 ונקרא "כולנו אנשים אמיתיים – דיאטה הכישלון המצליח ביותר בעידן המודרני" בהוצאת רימונים. השלישי "יורדים מהמשקל - מבט חדש על שפת האכילה" יצא לאור בשנת 2015 בהוצאת הדובדבן ובהוצאת "מרכז שפת האכילה" בקיץ 2017.